Doe wat jij te doen hebt

Gister kwam ik via het via via circuit van internet - je kent het wel, ik klikte op twitter op een linkje, waar weer een aardig linkje stond waar ik nieuwsgierig naar was en voor ik het wist was ik een uur en vele gedachten en inspiratie verder. (dat laatste kan trouwens ook een heel andere kant opschieten als je niet uitkijkt maar ik bewaak wat dat betreft mijn grenzen over welke info ik binnen laat goed, tip!).

 

Afijn. Gister kwam ik via BrainPickings uit bij een blog over een speech van een voor mij tot dat moment nog onbekende maar blijkbaar wereldberoemde schrijver waar ik instant liefde voor voelde, vanwege zijn bemoedigende en liefdevolle woorden. Neil Gaiman. Die sprak in 2012 voor afgestudeerden van de Philadelphia University of the Arts.

 

Make good art zei hij. Het zoemt sinds ik het gister hoorde als een mantra door mijn hoofd. Make good art. Nou weet jij natuurlijk net zo goed als ik dat ik nou niet echt kunstenaar of artiest ben. Ik heb weliswaar twee boeken geschreven maar die waren non-fictie. En ik teken graag maar dat mag geen naam hebben. Aangezien ik nog veelvuldig in de fase van het natekenen verkeer of het wat ik noem ‘plat tekenen’ (ik deelde van de week iets op fb in al mijn naïeve onschuld waarop ik direct van iemand de dringende mededeling kreeg dat ik nog wel wat aan het perspectief moest doen, ai, dus je begrijpt…)

 

Maar goed, ondanks dat ik en jij mogelijk ook niet, mezelf officieel kunstenaar ‘mag’, noemen, de oproep van Gailman is desondanks ook voor ons zeer geschikt. Make Good Art. Maak wat je hebt te maken, doe wat jij hebt te doen, dat wat alleen jij kunt. Ondanks meningen, oordelen, angsten, onzekerheden en ander gedoe, zet je achter je tafel, pak je aantekenboekje en schrijf die eerste woorden van je idee op. Schrijf de brief, onderzoek de mogelijkheden.

 

Begin. Zet een stap. Doe het werk wat gedaan moet worden en waarvan jij deepdown heel goed weet dat het oké is, dat jij dit hebt te doen. Maar wat zo kwetsbaar kan voelen omdat…nou ja, om zoveel omdatten. En het gaat helemaal niet perse om art, of kunst en al helemaal niet het hogere.

 

Misschien wil je met een opleiding beginnen. Misschien wil je eindelijk de zolder eens leegtrekken en er een ontspanningsruimte van maken. Misschien wil je gaan bloggen over wat voor jou zo belangrijk is. Misschien wil je voor jezelf beginnen. Misschien heb je een heerlijk plan voor een prachtig project. Misschien wil je meer tijd voor jezelf maken. Groot of klein, doe wat jij te doen hebt. Sprokkel de minuten waar ruimte is en begin. Make good art.

 

Het blijkt een van de sleutels voor floreren: doen wat jij hebt te doen. Trouw te zijn aan jezelf. Want er komt een dag en dan zul je terugkijken. Waar wil jij dan op terugkijken?

 

Ik wens je nog een prachtige maandag.

 

 


 

Misschien vind je dit ook leuk:

Het boekje De 7 Wetten van Floreren over het volgen van je eigen koers.

Een checklijstje 'schrap in je agenda'

en meer

Gratis en voor niks down te loaden hier.

 

Marjolijn de Galan